Webbdesign

För att en webbplats ska hittas via sökmotorerna måste den vara tillgänglig för sökmotorernas robotar som söker av hela internet och lägger till sajter i sökmotorernas databaser. Dessa s.k. robotar är automatiska program som hittar nya sajter genom att följa länkar, men vissa länkar kan roboten inte följa och visst innehåll kan den inte heller läsa.

En sajt som enbart bygger på Javascript eller Flash gör det det kan bli problem för sökmotorernas robotar att läsa innehållet. Det kan betyda att en sajt inte kan hittas när någon söker efter den i Google. Därför bör man undvika Javascript och Flash i sin webbdesign, eller i alla fall erbjuda alternativa lösningar så att webbplatsen blir tillgänglig för alla.

När man ska göra en sökmotorvänlig webbdesign är därför CSS ett mycket bra alternativ. För att sedan ytterligare förbättra sin placering i sökmotorernas resultat kan man dessutom försöka optimera sajten. Om man gör en lyckad optimering kommer sajten högre upp i sökresultaten när det söks på ett visst ord eller fras.

Webbdesign med CSS

Om man använder CSS när man gör sin webbdesign uppnår man en rad fördelar jämfört med många andra tekniker.

  • Lättläst för sökmotorerna: Som jag skrev ovan så blir designen sökmotorvänlig, d.v.s. sökmotorernas robotar kan lätt läsa informationen på sajten och lägga till den i sökmotorns databas så att den går att hitta vid en sökning.
  • Sajtens sidor laddar snabbare: När man använder html-taggar och tabeller till sin webbdesign så innebär det att sidorna blir fulla av kod, filstorleken kan därför bli mycket stor och sidorna tunga att ladda. En sajt som bygger på CSS däremot har renare html-kod och alla sidorna delar på samma CSS-fil. Det innebär att CSS-filen bara behöver laddas en gång för att sedan finnas i cache-minnet. Detta gör att sidorna laddar snabbare och sajten förbrukar därmed mindre bandbredd.
  • Enklare att ändra designen: Eftersom att hela sajtens webbdesign ligger i endast en fil så blir det också mycket enklare att ändra på designen. Om man t.ex. vill ändra typsnittet från Arial till Verdana på hela webbplatsen så behöver man inte gå in på alla sidor, istället ändrar man endast i CSS-filen. Samma sak gäller när man t.ex. vill flytta en kolumn eller göra någon annan ändring av webbdesignen.
  • Skalbar och användarvänlig: Om man använder relativa enheter så blir sajten dessutom skalbar, d.v.s. besökaren kan förstora eller förminska texten i sin webbläsare utan att sajtens övriga delar ser konstiga ut. Hela sajten följer nämligen med i storleksändringen. Testa att göra det på den här webbplatsen så förstår du hur jag menar. Det gör att webbplatsen blir mer användarvänlig, men ibland passar det dock bättre att använda absoluta enheter när man behöver ha större kontroll på utseendet, t.ex. om man använder mycket bilder.
  • Skapa effekter: Med CSS kan man också skapa visuella effekter som att färgen ändras när man för muspekaren över ett objekt; eller skapa drop down-menyer utan att använda Javascript.