Teklassikern

cover_liten-214x300Teklassikern är en gammal kinesisk klassiker som skrevs under Tangdynastin (618–907) av författaren Lu Yu. Denne man var mycket beläst och intresserade sig för daoism, buddhism och poesi.

Men framför allt var han intresserad av te och bör betraktas som dåtidens främste expert inom ämnet. I boken förklarar han i detalj hur man skulle dricka te, odla te, producera te, samt att han redogjorde för den kinesiska telitteraturen och mycket annat.

Lu Yu arbetade ungefär 25 år med att sammanställa boken, och den tros ha publicerats för första gången år 780. Och 1.236 år senare, det vill säga 2016, har den äntligen också blivit översatt till svenska.

Ännu så länge finns Teklassikern bara tillgänglig som e-bok och enbart på Amazons e-boksläsare Kindle. Den kommer också att finnas i Apples iBooks Store inom kort. Priset är $9,99.

Min svenska översättning inleds med några ord om själva översättningen, vilket sedan följs av en introduktion om te och Tangdynastin. Därefter kommer en kort biografi över författaren Lu Yu och hans liv. Efter dessa inledande kapitel blir det dags att introducera Teklassikern. Och sedan följer översättningen av världens första bok om te (som den ofta kallas). Det sista kapitlet innehåller ett antal illustrationer som visar hur Lu Yus verktyg och utensilier kan ha sett ut.

Boken innehåller dessutom ett antal dikter från Tangdynastin samt världens första tedikt som skrevs redan år 280!

Recensioner

review1

Korta fakta

Svensk titel: Teklassikern
Kinesisk originaltitel: Chajing 茶經
Författare: Lu Yu 陸羽
Översättare: Rickard Nygårds
ISBN: 9789198339406
Antal ord: 25.614
Antal tecken: 133.574
Antal illustrationer: 29
Antal noter: 172
E-boksformat: Kindle