Sökmotoroptimering

Majoriteten av de som söker efter information, varor eller tjänster på internet använder sig av en sökmotor för att hitta det som de söker efter. Ett företag som t.ex. säljer bärbara datorer har därför en stor fördel av att ligga högst upp i sökresultaten när det söks på frasen ”bärbara datorer”. Då får nämligen företaget många värdefulla besökare till sin webbplats som dessutom letar efter en dator. Därmed kan de öka sin försäljning rejält.

Att arbeta för att en sajt ska hamna högt upp i sökresultaten är det som kallas för sökmotoroptimering (SEO), d.v.s. man optimerar sajten mot vissa relevanta sökord eller fraser för att få fler besökare som förhoppningsvis köper företagets produkter.

Om en sajts webbdesign och struktur är dålig så kan det leda till att den inte går att hitta i de största sökmotorerna, och/eller att den hamnar väldigt långt ner i sökresultaten. Därför är det viktigt att bygga sin webbplats med en sökmotorvänlig webbdesign samt att sökmotoroptimera den. Särskilt viktigt är det för företag som säljer sina varor och tjänster endast på internet (t.ex. webbshoppar), och för att ett sådant företag ska överleva långsiktigt så måste man arbeta med sökmotorerna och inte mot dem.