Parabol och satellit-TV

För att kunna titta på satellit-TV behövs en parabol med tillhörande utrustning som tar emot och omvandlar signalerna från satelliten till teven. Det man behöver är:

 • Parabol
  Kallas ibland skål eller tallrik p.g.a. dess form som koncentrerar signalerna till fokalpunkten där mikrovågshuvudet (LNB) sitter. Den typ av parabol som säljs nuförtiden kallas också offsetantenn, eftersom att fokalpunkten och mikrovågshuvudet inte längre sitter i centrum som på de äldre modellerna.
 • Mikrovågshuvud (LNB)
  De luftburna signalerna omvandlas till elektriska signaler av en lägre frekvens. Mikrovågshuvudet förstärker dessutom signalerna, men samtidigt förstärks också det oönskade bruset. Därför bör mikrovågshuvudet helst ha så låg brusfaktor som möjligt. En brusfaktor på 0,2 dB är mycket bra. Om man har fler än en LNB monterade behövs dessutom en DiSEqC-switch. När två eller flera LNB sitter i bredd säger man att de är sidmatade.
 • Digital satellitmottagare
  Tar emot mikrovågshuvudets signaler som omvandlas till en ännu lägre frekvens som teven förstår.
 • Fritt söderläge
  Det bör helst inte stå några träd eller byggnader i vägen för satellitens signaler som kommer från söder.

Att köpa parabol

Innan man köper en parabol bör man bestämma vilka kanaler man vill kunna se och vilka satelliter som sänder ut dem. Då kan man också ta reda på parabolstorleken, antal mikrovågshuvuden (LNB), eller man kanske föredrar en motor. Om man bara vill ta emot signaler från en satellit behövs bara ett LNB, men annars behövs en motor eller flera LNB.

För att få maximalt bra mottagning används endast en LNB. Att ha fler innebär en kompromiss och effekten försämras därmed utåt kanterna. Det är bara i brännpunkten (fokus) som full effekt nås. Detta kan dock kompenseras med en lite större parabol. Dessutom krävs oftast minst 3 grader mellan satelliterna, eftersom att mikrovågshuvudena inte kan sitta närmare varandra (6 grader är standard på en Nordenparabol).

Här är en sammanställning av några olika alternativ med för- och nackdelar.

 • Motoriserad parabol
  Med en motor monterad baktill kan man rikta parabolen mot alla satelliter på himlen, men med viss fördröjning när man byter satellit. Många entusiaster gillar ändå denna lösning som ger stor flexibilitet, men motorn kan vara både dyr och krånglig att montera. Precisionen är mycket bra, men kanske inte hållbarheten om man inte underhåller den.
 • Nordenparabol
  Anpassad att riktas mot Thor (0,8 grader väst) och Sirius (4,8 grader öst). Om man vill kan man istället rikta den mot Hotbird (13 grader öst) och Astra 1 (19,2 grader öst) som också ligger ca 6 grader från varandra. Två LNB brukar ingå i paketet samt en tvåvägs DiSEqC-switch. Nordenparabolen brukar ha en diameter på ca 70-80 cm.
 • Europaparabol
  Anpassad att riktas mot Thor (0,8 grader väst), Sirius (4,8 grader öst), Hotbird (13 grader öst) och Astra 1 (19,2 grader öst). Fyra LNB ingår ofta i paketet, samt en fyrvägs DiSEqC-switch. Europaparabolen brukar ha en diameter på ca 90–100 cm för att fungera tillräckligt bra. Med fyra sidmatade LNB försämras dock effekten.
 • Toroidal
  Det går även att montera upp till 16 LNB på paraboler som kallas Toroidal (felstavas ofta Torodial). En extra reflektor gör detta möjligt. Parabolen är också lite avlång i formen, vilket gör att signalerna även når de LNB längst ut i kanterna med ganska god effekt. Den kan ta emot signaler inom ett område på ungefär 40 grader (t.ex. 10 grader väst – 30 grader öst). En Toroidal är däremot inte lika effektiv som en vanlig och symmetrisk parabol med enbart en LNB.
 • Cybertenna
  Ytterligare en variant med flera LNB är Cybertenna som produceras av Telewide (där jag sedan flera år är aktieägare). Cybertenna är en linsparabol som tar emot signalerna med hjälp linser. Hur bra Cybertenna fungerar vet jag däremot inte.
 • Platt parabol
  De senaste åren har det dessutom kommit platta paraboler som lättare smälter in i omgivningen. Inuti sitter två LNB med en brusfaktor på 0,9 dB. Denna platta variant motsvarar ungefär en diameter på ca 65 cm och är jämförelsevis dyr än så länge.

Tänk också på att en större parabolantenn behövs i norra Sverige jämfört med i söder. En stor antenn är också svårare att rikta in mot satelliten ordentligt, eftersom att öppningsvinkeln (mottagningsvinkeln) är mindre.

Montering

När man ska montera parabolantennen måste man veta elevationsvinkeln (höjdled) och Azimuth (sidled). Dessa varierar beroende på vart man bor och vilken satellit man vill rikta parabolen mot. De korrekta siffrorna hittar man enklast med hjälp av en kalkylator. Det är en fördel om man monterar parabolen på ett maströr som står i lod (se exempel). Då kan man använda den graderingsskala som finns på parabolens baksida för att få rätt elevationsvinkel.

Fria kanaler

Med en parabol kan man ta emot tusentals utländska TV-kanaler och radiokanaler gratis. På Lyngsat kan man se vilka kanaler som är fria och okrypterade. Gratiskanalerna är markerade med ett F i kolumnen System Encryption. Det finns också några svenska kanaler som är gratis via parabol.

Så här skriver Viasat på sin webbplats om de fria svenska kanalerna:

För att kunna se Viasats frikanalspaket krävs att du har en parabol samt en digital-TV mottagare som är godkänd av Viasat. Viasats Frikanalspaket innehåller följande kanaler: SVT1, SVT2, SVT24, Kunskapskanalen, SVT Extra, Barnkanalen, TV4 och TV6. Frikanalspaketet är helt kostnadsfritt och du behöver inget programkort för att ta emot kanalerna (förutom om du har mottagaren Pace 460 som kräver programkort).” Källa: Viasat.

Canal Digital skriver så här på sin webbplats om fria svenska TV-kanaler:

Med våra digitalboxar för parabol kan du ta emot alla satellitkanaler från oss, men även de fria digitala marksända kanalerna genom att koppla in din vanliga TV-antenn till boxen. Digitalboxarna som stödjer denna så kallade combofunktionalitet är Standardboxen, HD-boxen och den inspelningsbara HD-boxen.” Källa: Canal Digital.

Om man vill se övriga svenska kanaler via parabol (TV3, Kanal5, filmkanaler etc.) krävs ett abonnemang hos Viasat eller Canal Digital. Ett annat företag är Boxer som säljer abonnemang via marknätet/kabel-TV och kräver alltså ingen parabol.

Den som vill titta på SVT utomlands kan abonnera på SVT World som sänder via satellit, över bland annat Europa och Asien.

Satelliter

De satelliter som sänder TV ligger på hela 36.000 kilometers höjd ovanför ekvatorn (jordens diameter är bara ca 12.700 km). Satelliterna ligger uppradade bredvid varandra i det som kallas den geostationära banan. Där råder balans mellan centrifugal- och gravidationskrafterna, vilket innebär att satelliterna kan kretsa runt jorden och ligga till synes helt stilla i sin position. Det gör att man kan rikta in parabolen mot satelliten och ta emot dess signaler.

Satellitens position anges med X antal grader åt öster eller väster räknat från Greenwich. Eftersom att alla satelliter ligger ovanför ekvatorn riktas parabolen söderut om man befinner sig i Sverige. Tvärtom blir det på södra halvklotet.

Ju längre norrut parabolen befinner sig, desto närmare horisonten ligger satelliterna. Då blir det också viktigare att inga hus eller träd skymmer sikten. Samma sak med de satelliter som ligger långt åt öster eller väster. Satelliterna ligger i en båge på himlen eftersom att jorden är rund och alla ligger på samma höjd. Om de befinner sig alltför långt ut på kanterna åt öster/väster kan man inte ta emot signalerna, detta eftersom att de då befinner sig under horisonten. Den satellit som ligger högst upp på himlen är också närmast parabolens longitud (rakt söderut). Och eftersom att den ligger på 36.000 km höjd befinner den sig ganska högt upp på himlen.

Några exempel på satelliter är (kanalerna som nämns är gratis):

 • Astra 1: Här finns många tyska kanaler och spanska kanaler som ETB, Telemadrid, Extremadura TV, Andalucia TV, Canarias, TV Galicia. Position: 19,2 grader öst.
 • Astra 2/Eurobird 1: Här finns många engelskspråkiga kanaler som BBC*, Travel Channel, Horror Channel, Movies4men, Men & Movies, True Movies, CBS Drama, CBS Action, CBS Reality. Position: 28,2 grader öst.
 • HotBird: Här finns italienska kanaler, spanska TVEi och Canal 24 Horas och mycket annat. Position: 13 grader öst.

TV-kanalernas program skickas till parabolen på superhöga frekvenser, vilket innebär att radiovågorna är mycket korta. Denna elektromagnetiska energi kallas därför också för mikrovågor. Inom det superhöga spektrum som det handlar om finns tre band:

 • C-bandet (3,4–4,8 GHz)
 • Ku-bandet (10,7–12,75 GHz)
 • Ka-bandet (19–22 GHz)

De flesta satelliterna sänder i Ku-bandet på ca 11–12 GHz och signalstyrkan kan uttryckas i decibelwatt (dBW). Den kan variera kraftigt beroende på parabolens geografiska läge. På lyngsat-maps.com kan man se ungefär vilken parabolstorlek som behövs för enskilda satelliter. HotBird 8 har till exempel en signalstyrka på 49–50 dBW i mellersta Sverige. Enligt lyngsat-maps.com krävs därför en parabol på ungefär 60 cm i diameter för att ta kunna emot de signalerna.

Min parabol

När jag skulle köpa en parabol kontaktade jag först ett företag som heter Satpro, men fick inget svar därifrån. Nästa företag att kontakta blev Kjell & Company som hade en mycket bra kundtjänst. Jag köpte deras Nordenparabol som också var den billigaste jag kunde hitta. Den totala kostnaden för parabol, två LNB, DiSEqC-switch, maströrsfäste, satellitmottagare, kablar och maströr blev ca 1600 kronor (juli 2009). Maströret köpte jag hos Jula eller Biltema.

Den här sidans adress är nygards.org/parabol. Den uppdaterades 2012-12-31.


* BBC, Channel 4 och ITV

För att kunna se de engelska kanaler som sänds från Astra 2D, till exempel BBC, Channel 4 och ITV, behövs en mycket stor parabol. Den bör ha en diameter på minst 1,2 meter, och kanske ända upp till 2,0 meter, lite beroende på var någonstans man bor i landet.

Enligt tidningen Ljud & Bild ska det räcka med 1,5 meter på östkusten från Gotland upp till Gävle.

De engelska kanaler som sänds från Eurobird 1 (som har samma position som Astra 2) kan man däremot se med en standardparabol (ca 50–60 cm i diameter).