Vad är Linux?

Har du tröttnat på Windows och vill testa något nytt? Då kan Linux vara ett bra alternativ. Själv använder jag Linux på min dator och tycker att det fungerar mycket bättre än Windows.

Det finns en mängd så kallade distributioner som är olika varianter av Linux, och som har lite olika funktioner; men det gemensamma är att de bygger på samma kärna (eng. kernel). Några av de vanligaste distributionerna är Debian, openSUSE, Ubuntu och Fedora. Själv använder jag Ubuntu och tycker att den distributionen är lättanvänd.

Om man vill prova Linux kan man ladda ner iso-filen och bränna in den på en dvd-skiva. Filen ska brännas som en bildfil, vilket är lätt gjort om man använder programmet Imgburn. Innan man installerar Linux på datorn brukar man först kunna testa operativsystemet genom att starta datorn med skivan. Om man tycker det verkar bra är det bara att installera.

Det går också att dela upp hårddisken i partitioner och installera Linux på samma hårddisk som Windows, men på en annan partition. När man startar datorn får man då välja vilket operativsystem som ska användas.

Det finns också fönsterhanterare som gör Linux lätt att använda, och utseendet påminner mycket om Windows. De vanligaste fönsterhanterarna heter KDE och Gnome. Den nya versionen av Ubuntu använder dock Unity.

Mer läsning

För den som är intresserad Ubuntu finns ett utmärkt hjälpmedel i form av Ubuntuboken av Jesper Nilsson.