Köpa dator-guide

När man ska köpa en ny dator är det bra att först ta reda på vad man behöver. I den här guiden finns lite grundläggande fakta. De tre viktigaste delarna att beakta – förutom priset – är processorn, hårddisken och RAM-minnet.

Processorn är hjärnan

Det är processorn som tolkar och utför instruktioner från de program som körs. Hur snabbt den kan behandla data mäts i gigahertz (GHz). Processorn brukar också kallas datorns hjärna eller CPU (Central Processing Unit).

Det finns också några andra faktorer som påverkar processorns snabbhet och det är arkitekturen (d.v.s. designen), cache-minnet och frontbussen. I cache-minnet lagras data temporärt och frontbussen (FSB) är anslutningen mellan processorn och andra viktiga enheter.

För PC så finns det två olika fabrikat som konkurrerar, Intel och AMD, men vilken av dessa två ska man då välja? Intel eller AMD? Det har ingen större betydelse för den genomsnittlige användaren, men man kan säga att AMD är snabbare när man spelar avancerade spel, och den brukar också vara lite billigare. Intel har däremot ett bättre och tystare kylsystem och det är därför mindre risk att den överhettas.

Budgetprocessorerna heter Celeron (Intel) och Sempron (AMD). De fungerar mycket bra för de som bara använder internet, mail, ordbehandling och liknande. Högprestandaprocessorerna kallas Pentium (Intel) och Athlon 64 (AMD). Någon av dessa bör du välja då du behöver högsta möjliga prestanda, som vid filmredigering, spel med avancerad grafik och annat som kräver mycket av datorn.

För bärbara datorer bör man hålla utkik efter en processor som är anpassad till dessa, och som därför drar mindre ström så att batteriets livslängd förlängs. Titta efter beteckningen M eller Mobile. Processorer med mobil teknologi kan också heta Centrino (Intel) eller Turion (AMD).

Hårddisken är lagringsplatsen

Datorns hårddisk är den primära lagringsplatsen där program och filer sparas. Det finns en äldre standard som kallas P-ATA (P = parallell) samt en nyare och snabbare typ som heter S-ATA (S = seriell). Om du kräver en hårddisk med hög prestanda ska du därför välja den nya SATA-standarden.

Det finns också något som kallas rotationshastighet som mäts i varv per minut (RPM = revolutions per minute). En högre rotationshastighet innebär att det går snabbare att hämta data från hårddisken.

RAM är arbetsminnet

Internminnet (RAM = random access memory) är ett temporärt minne som innehåller information från programmen som töms när datorn stängs av. Det kallas också arbetsminne eftersom att datorn använder det när den är igång och arbetar. Det behövs mycket RAM-minne för att kunna ha flera program öppna samtidigt och det är därför viktigt för prestandan. Annat som kräver mycket internminne är bildhantering och filmredigering. Att köpa extra arbetsminne är ett billigt sätt att öka dators prestanda.

Det finns tre olika slags internminnen. Vanligast på marknaden är SDRAM och DDR RAM. För en hög prestanda bör man välja DDR RAM som har ökad bandbredd och därför är snabbare. Det finns också en nyare variant av DDR som kallas DDR2. Den har dubbla kanaler som förbättrar snabbheten ytterligare och den har också lägre strömförbrukning. Den tredje typen är RDRAM som också den har dubbla kanaler.

Köpa stationär eller bärbar dator?

Den bärbara har ett mycket smidigt format och är enkel att ta med på resor, men det mindre formatet gör samtidigt att den kostar mer och är känsligare. Om man inte har något större behov av den rörligheten så bör man absolut välja en stationär. Datorn mår nämligen bäst av stå stilla på ett hård underlag, och den bärbara som man bär runt mycket slits snabbare och risken för att det uppstår problem med den är större.