Archive for the ‘Företag’ Category

Bärbar dator HP Compaq 6510b Notebook PC ger stötar

Friday, August 1st, 2008

Min nya dator som heter HP Compaq 6510b Notebook PC fungerar ganska bra. Det som däremot är dåligt är att ofta får stötar. På den vänstra sidan sitter USB-uttagen. Om man råkar nudda dessa får man en stöt.

Dessutom finns det någon slags kontakt på handledsstödet som också ger stötar om man råkar nudda den, men en bit tejp har löst det. Samma sak är det om man använder hörlurar där snäckan består av metall. Då får man stötar i örat.

Alla strömförande kontakter borde placeras på baksidan av datorn så att inte råkar nudda dem. Dåligt av HP att inte kunna producera en bättre dator tycker jag.

Mrs Cheng’s soja innehåller smakförstärkare E627 och E631

Friday, August 1st, 2008

Mrs Chengs japanska soja med bäst-före-datum 2009-07-25 innehåller enligt innehållsförteckning bara vatten, sojabönor, veteråvara och salt.

Nyare soja med bäst-före-datum 2010-03-26 innehåller plötsligt dessutom socker, jästextrakt och smakförstärkare E627 och E631.

E627 = Dinatriumguanylat
E631 = Dinatriuminosinat

Frågan är om receptet har ändrats, eller om man tidigare valt att inte att ange vissa ingredienser i innehållsförteckningen.

Jag har mailat till ägaren Rieber & Søn i Norge och till Frödinge Mejeri/mrschengs.com och frågat. Får se om det kommer något svar.

Mer om smakförstärkare.

Uppdatering 2008-08-14: Nu har jag fått svar från Norge. Företaget har tidigare inte behövt deklarera alla ingredienser.

Det er ikke gjort endring på resepten. Grunnen til at vi likevel har en endring på deklarasjonen er at kravene i produsentlandet å hva man skal deklarere er blitt skjerpet. Oppdateringen er gjort på grunnlag av dette.

Nyckelord: Mrs Cheng’s Japanese Soy, smakförstärkare, japansk soja, glutamat.

Försäkringar, hemförsäkring, konsumentköplagen

Monday, November 5th, 2007

För cirka ett år sedan köpte jag en ny TV av SIBA. Nu har jag fått ett erbjudande från SIBA där det står att:

Garantin har löpt ut och vi vill erbjuda dig ett mycket förmånligt skydd.

För bara 197:- får man köpa en försäkring från Solid Försäkringar som gäller i ett år.

Tyvärr SIBA, jag har redan en hemförsäkring (egendomsförsäkring) som även skyddar teven. Dessutom gäller ju konsumentköplagen i tre år.

Det är just på tilläggsförsäkringar som elektronikföretagen tjänar stora pengar. På elektronikprodukterna som säljs är däremot marginalerna redan ganska pressade. Tänk på det nästa gång du ska köpa en ny TV eller annan elektronisk produkt.

Kalles, Abba & WestTech sökmotorspammar

Friday, October 5th, 2007

Idag sökte jag efter lite information om Kalles Kaviar via Google. Jag upptäckte först hur dålig webbplatsen var. Det tog hela 40 sekunder innan sidan hade laddat klart och det gick inte heller att skippa introt. Kalles.se är en seg flash-sida som dessutom inte innehåller någon vettig produktinformation. Då måste man istället leta sig vidare till abba.se.

När jag tittade lite närmare på koden såg jag att både kalles.se och abba.se använder sig både av dörrsidor och dolda länkar som är två olika sätt att manipulera sökmotorer.

Sökmotoroptimeringen har enligt html-koden gjorts av ett företag som heter WestTech. Detta företag har tidigare uppmärksammats p.g.a. att de använder olika fuskmetoder för att lura sökmotorerna. På sin egen webbplats försöker de ändå ge intrycket av att vara seriösa. Där skriver WestTech att de alltid följer sökmotorernas regelverk…

Abba har bland annat en dold länk från sin startsida till sin sitemap. Från sitemappen länkar de sedan vidare till några verkstadsföretag: elimag.se, busch.se, och esab.com. De länkar också till startsidan.net och jobbsidan.net som ägs av WestTech. Alla länkarna ligger dolda i en html-tagg som heter <noframes> så att de endast ska hittas av sökmotorerna.

Både Kalles och Abba använder sig också ett antal dörrsidor. Abba har till exempel en dörrsida om omega-3-fettsyror som kan ses här: abba.se/abba/omega-3-fettsyror.

Företag som funderar på att anlita sökmotoroptimerare bör vara mycket försiktiga. Om man väljer fel och anlitar en sökmotorspammare, istället för en seriös sökmotoroptimerare, kan det dels leda till mycket negativ publicitet, samt att man blir borttagen från Googles index. Så här skriver Google:

Another illicit practice is to place “doorway” pages loaded with keywords on the client’s site somewhere. The SEO promises this will make the page more relevant for more queries. This is inherently false since individual pages are rarely relevant for a wide range of keywords. More insidious, however, is that these doorway pages often contain hidden links to the SEO’s other clients as well. Such doorway pages drain away the link popularity of a site and route it to the SEO and its other clients, which may include sites with unsavory or illegal content.

Google skriver också:

Be careful if a company is secretive or won’t clearly explain what they intend to do. Ask for explanations if something is unclear. If an SEO creates deceptive or misleading content on your behalf, such as doorway pages or “throwaway” domains, your site could be removed entirely from Google’s index. Ultimately, you are responsible for the actions of any companies you hire, so it’s best to be sure you know exactly how they intend to “help” you.

Läs också vad andra skriver om WestTech.

Webb-hotellet.com skickar spam

Thursday, May 10th, 2007

I dag fick jag mitt första svenska spam som skickades ut av ett företag som heter webb-hotellet.com. Här är ett urklipp ur mailet där det spammande företaget skryter om sin spamhanterare.

“Vi vill också passa på att informera om vår nya spamhanterare som garanterat håller din brevlåda fri från skräpmail. Den nya spamhanteraren är mycket effektiv och sorterar dagligen ut mer än 93% av alla mail som går genom våra servrar. För dig som slutanvändare finns möjlighet att konfigurera hur spam ska hanteras just för ditt domän. Funktionen når du via kontrollpanelen och ikonen Mailscanner.”

Webbhotellet har också recenserats på konsumentsajten Cint. Så här lyder ett inlägg om Webb-hotellet.com:

“Uselt webbhotell som förlorat i ARN. Läs bara alla inlägg på webforum.nu så får ni se vilket skojeriföretag detta är. VARNING! Killen som driver webbhotellet registrerar sig på olika sidor och låtsas vara en nöjd kund och så har han även gjort här.”

Läs fler inlägg om Webb-hotellet.com på Cint.

Här är några fler som fått spam av Webb-hotellet.com.

Hos Konsumentverket kan du anmäla spam.